Sklep Janki: tel: (22) 1234 992
Sklep Ząbki: tel: (22) 1234 993
Sklep Łódź: tel: (42) 2334 106
Moje dane
Zaloguj się Nowy Klient? Zarejestruj się
Nie wiesz od czego zacząć?
Zobacz polecane produktyMaysternya Patelnia żeliwna 20cm/4cm z podstawką
0 osób kupiło 0 produktów
Do darmowej wysyłki brakuje: 1 000,00 zł
Do darmowej wysyłki brakuje: 199,00 zł
Drukuj opis
Opis produktu
Patelnia Ø20 cm, głębokość 4 cm, waga 1,92 kg. Żeliwo z podstawką drewnianą T1011
Z pomocą takiego naczynia można przyrządzić najsmaczniejsze mięso, drób i warzywa. Nasi przodkowie używali w kuchni naczyń żeliwnych które są przyjazne dla środowiska i nie mają daty ważności, jeśli są właściwie użytkowane. Masywne dno i ścianki produktów żeliwnych przyczyniają się do szybkiego gotowania potraw w wysokim standardzie, które duszą się we własnych sokach. Nasze babcie nadal preferują żeliwo spośród wszystkich nowoczesnych materiałów. Ciesz się gotowaniem i smakiem potraw dzięki żeliwnym produktom Maysternya.
Trochę o żeliwie:
Stal o zawartości węgla powyżej 2,14% staje się żeliwem. W przypadku marki Maysternya bez żadnej powłoki (bez emalii). Dlatego może rdzewieć, jeśli pozostanie zbyt suche! Powłoka na naczyniach żeliwnych powstaje podczas procesu wypalania, jest ona stale odnawiana podczas procesu gotowania. Nie jest to jednak powłoka nieprzywierająca, jak sądzi wiele osób, ale cienka warstwa spieczonego oleju, która chroni naczynia przed korozją, a także ma właściwości hydrofobowe (odpycha wodę). Dlatego trzeba smażyć na oleju, aby zapobiec przywieraniu. Żeliwo ma także wysoką emisję ciepła, to chyba główna zaleta tego materiału - zdolność do oddawania ciepła. Temperaturę z dobrze rozgrzanej patelni można poczuć z odległości pół metra! Podobnego efektu nie da się uzyskać z innych materiałów. Oznacza to, że produkt jest gotowany nie tylko tam, gdzie dotyka powierzchni, ale prawie całkowicie. Piecze się na wylot.