Jaki grill na zimę?
Jaki grill na zimę?
Powszechnie przyjęło się że grillowanie przypada na okres wiosny, lata i ewentualnie wczesnej jesieni. Nic bardziej mylnego, na grillach Broil King można grillować cały rok. Co prawda nieco przyjemniej stać na świeżym powietrzu gdy jest ciepło, ale czy niska temperatura powinna odbierać nam możliwość zjedzenia naszych ulubionych potraw? Aby móc delektować się wyśmienitymi daniami z grilla przyrządzonymi w środku zimy, dobrze jest zaopatrzyć się w Grilla Broil King. Najlepszymi modelami do całorocznego grillowania będą:
Gazowe:
-Baron
-Crown
-Imperial
-Regal
Węglowe:
-Keg
Na pellet:
-Regal
Materiały w tych grillach są grube, solidne i w większości zastosowana została podwójna pokrywa, której wbudowanie pozwala na dobrą izolacje od warunków zewnętrznych.
Najlepszym rozwiązaniem na grillowanie zimowe wydaje się być grill na pellet. Przede wszystkim sam utrzymuje temperaturę którą w nim ustawimy, wystarczy włączyć grill, wsypać pellet, położyć jedzenia na ruszt i gotowe. Najwygodniejszą możliwość jaką daje nam ów grill to sterowanie temperaturą za pomocą aplikacji. Możemy więc siedzieć w ciepłym domu na kanapie, wszystko kontrolować przez aplikacje a nasze jedzenie robi się praktycznie samo. Grill Broil King Regal pellet pozwala nam operować w temperaturach od 82 do 315 stopni Celsjusza. Więc możemy zarówno grillować jak i wędzić.
Grill węglowy posiada podwójną konstrukcje ścianek grilla z izolacją wewnętrzną więc gdy rozpalimy węgiel w środku, temperatura zewnętrzna praktycznie nie wpływa na warunki w środku. Broil King KEG zapewnia niezwykłą kontrolę temperatury i łatwość użytkowania. Wbudowany w pokrywę termometr i hermetycznie zamykana pokrywa umożliwiają pełną kontrolę nad temperaturą grillowanych w grillu potraw, a trzeba wiedzieć, że KEG jako jedyny grill węglowy jest w stanie osiągnąć temperaturę nawet do 450 0C.
Jeżeli chodzi o grille gazowe, Broil King wyróżnia się na tle innych marek bardzo solidną konstrukcją. Podwójna pokrywa zawarta w modelach takich jak Baron, Crown, Regal czy Imperial pozwala na grillowanie w zimę bez większego wpływu na temperaturę zewnętrzną, więc w porównaniu do grilli bez dodatkowej izolacji, osiągniemy wyższe temperatury, większą kontrole nad uciekającym ciepłem w trakcie otwierania pokrywy oraz mniejsze straty gazu. W zimowym grillowaniu na grilu gazowym należy pamiętać że jako paliwo lepiej używać czystego propanu. Wypala się on całkowicie, ma większą kaloryczność i jest lepiej odporny na niską temperaturę niż propan butan.Wytrzymałość temperaturowa Propanu sięga do -42°C, dla Butanu tylko do -4°C. Butla z propanem będzie lepszym wyborem dla osób grillujących w zimie.