Broil King Baron
Broil King Baron
Baron jest to flagowa i najbardziej obszerna seria grilli gazowych od marki Broil King. Są to produkty premium, a zatem są przepełnione najwyższej jakości technologiami i wykonane są z najwyższej jakości materiałów.
Na wstępie podpowiem jak rozróżnić poszczególne modele z linii Baron. Serie 300, 400 i 500 to odpowiednio grille 3, 4 i 5 palnikowe. 320 i 420 to warianty podstawowe bez palnika bocznego. 440 to model posiadający palik boczny w półce. 490 i 590 to wersja z palnikiem bocznym, palnikiem tylnym oraz rożnem w zestawie. Dopisek "IR" oznacza że nasz palnik boczny wykorzystuje promieniowanie podczerwone, a "S" wersje ze stali szlachetnej.
Nadeszła pora, żebyście poznali kilka technologii, które zostały użyte w każdym z modeli Baron
System do more - pod tym hasłem kryje się tak na prawdę możliwość personalizacji funkcji naszego grilla. Każdy z modeli posiada możliwość wymiany jednego bądź dwóch rusztów na alternatywne akcesorium pozwalające przygotować więcej potraw na grillu. Na współczesny grill tej klasy trzeba patrzeć jak na multifunkcyjną kuchnię zewnętrzną. Karkówka i ziemniaki to nie wszystko co możemy na nich zrobić. Wymieniając ruszty na kamień kordierytowy możemy upiec w grillu pizze czy też inne wypieki, zupełnie tak jak w piecu. Przy pomocy woka możemy ugotować zupę, fasolkę po bretońsku czy ratatouille. Na płycie żeliwnej świetnie wyjdą jajka sadzone, placki ziemniaczane, naleśniki czy też smash burgery. Ograniczają nas tylko wyobraźnia i umiejętności.
Ruszty Flav-R-Cast™ - coś, z czego słynie marka Broil King. Odlane zostały z żeliwa. Posiadają dwie strony, rynienkową i stożkową. Strona rynienkowa jest stroną delikatniejszą przez większą powierzchnię oddającą ciepło do potrawy. Lepiej nadaje się do delikatnych i tłustych potraw. Zagłębienie po tej stronie odprowadza nadmiar tłuszczu, zapobiegając nadmiernym zapłonom i przypaleniu jedzenia, a zgromadzone w nich tłuszcze, soki i marynaty odparowują również z ich powierzchni nadając potrawom bardziej intensywny smak.
Strona stożkowa jest stroną bardziej agresywną. Powierzchnia odbierająca temperaturę jest 20 razy większa niż szczyt rusztu, dzięki czemu dużo mocniej zamyka mięso, intensyfikując karmelizację i reakcje Maillarda. Ścianki rusztu włożonego w tę stronę są nachylone pod kątem, dzięki czemu również pomogą odparować soki i tłuszcze spływające po nim, poprawiając smak jedzenia.
Aromatyzery FLAV-R-WAVE - tak naprawdę jedne z najważniejszych elementów grilla odpowiadające za smak naszych potraw. Ich głównym zadaniem jest odparowywanie skapujących na nie tłuszczy i soków. Nadaje to jedzeniu charakterystyczny grillowy smak.
Do zadań aromatyzerów należy również ochrona palników przed nadmiernym brudzeniem się, równomierne rozprowadzanie temperatury na całej powierzchni rusztu oraz ograniczenie straty ciepła podczas otwierania pokrywy.
Palniki Dual Tube - opatentowana technologia od Broil Kinga. Dodatkowa rurka wewnątrz palnika równoważy ciśnienie gazu, dzięki czemu uzyskujemy równy płomień na całej jego długości a co za tym idzie, równomierną temperaturę w grillu. Dzięki temu rozwiązaniu, jedzenie będzie równo upieczone w każdej części rusztu.
Przy pomocy podświetlanych pokręteł 180° Sensi-Touch™ możemy precyzyjnie sterować zaworami Linear-Flow™. Każde pokrętło odpowiada za jeden palnik, co pozwala nam na dokładne dobranie temperatury potrzebnej do przygotowania potrawy.
Technologia Roll On - Pokrywa została zamocowana bliżej środka niż w grillach niższych serii, dzięki czemu otwiera się znacznie lżej pomimo jej dużej wagi.
Gwarancja, której udziela producent na modele Baron to najlepszy dowód jakości.
Elementy pokrywy ze stali szlachetnej - 25 lat
Piekarnik z odlewu aluminium/elementy - 25 lat
Ruszty żeliwne - 5 lat
Aromatyzer Flav-R-Wave™ - 15 lat
Palniki Dual-Tube™ - 15 lat
Palnik rożna - 15 lat
Palnik kuchenki bocznej - 15 lat
Elementy ze stali szlachetnej - 15 lat
Pozostałe elementy oraz farba - 15 lat
Inwestując w ten model nie tylko dostajemy lepszy grill, ale także więcej lat spokoju.
Modele Baron 490 oraz Baron 590 wyposażone są w obrotowy rożen z silnikiem elektrycznym oraz palnik tylny, przy pomocy którego zamykamy mięso na rożnie na początku grillowania oraz opiekamy skórkę na końcu. Palnik tylny świetnie sprawdza się także przy pieczeniu pizzy pomagając nam dopiec jej górę.
Grille serii 400 i 500 mogą być wyposażone w palnik boczny, który jest kolejnym rozszerzeniem zastosowań naszego grilla. Występują dwie wersje tego palnika. Zwykły palnik gazowy, którego możemy użyć do zrobienia sosu, jajecznicy, usmażenia na dworze dań, które mają intensywny zapach czy też po prostu użyć go, gdy w domu zabraknie prądu a mamy tylko kuchenkę elektryczną.
Drugą wersją jest palnik IR. Ceramiczne płytki, które się w nim znajdują, po nagrzaniu zaczynają emitować promieniowanie podczerwone. Palnik ten posiada ogromną moc, i poza standardowym zastosowaniem ma też dwie funkcje więcej. Wystarczy położyć na nim steki dosłownie na kilka, kilkanaście sekund na stronę, żeby idealnie zamknąć mięso. Drugie zastosowanie to wok. Dzięki tak wysokiej temperaturze dogrzejemy ścianki woka do temperatury umożliwiającej zrobienie na nim prawdziwego stir-fry.
Bez znaczenia czy będzie to najmniejszy baron 320 czy największy 590, do każdego modelu z powodzeniem schowamy 11kg butlę w szafce.
Półki modeli Baron bez problemu się składają. Posiadają haczyki, na których zawiesić możemy przybory takie jak szczypce czy łopatka oraz wygodne uchwyty do przenoszenia grilla.
Model Baron 490 występuje również w wersji na gaz ziemny