Czym zastąpić tacki aluminiowe i maty teflonowe
Czym zastąpić tacki aluminiowe i maty teflonowe
Folia aluminiowa- dlaczego warto jej unikać?
Sięgamy po nią praktycznie codziennie. Zawijasz w nią kanapki do pracy lub szkoły, używasz jej w piekarniku a nawet na grillu. To bardzo wygodne rozwiązanie żeby zachować soczystość podczas gotowania. Ale uwaga: aluminium i teflon stają się niezdrowe pod wpływem temperatury. Nadmiar jonów glinu w pożywieniu może Ci zaszkodzić, dlatego eksperci radzą by unikać kontaktu aluminium z żywnością. Aluminiowych garnków czy sztućców od dawna już się nie produkuje, to dlaczego miałbyś na własne życzenie używać tacek z tego materiału?
Wpływ aluminium na zdrowie
Badania naukowe przeprowadzone przez WHO potwierdzają że aluminium przenika do zawiniętych w nie potraw. Istotne jest również to, co w folię zawijamy. Szczególnie niebezpieczne są potrawy kwaśne lub mocno przyprawione Folia aluminiowa zawiera toksyczny bisfenol A (BPA) – związek, który może mieć wpływ na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.
Czego użyć zamiast aluminiowych tacek?
I w tym momencie otwiera się przed Tobą morze możliwości. Żeliwo, stal nierdzewna, ceramika a nawet drewniane deseczki. Każdy z wyżej wymienionych zamienników sprawdzi się lepiej, i ułatwi Ci samo grilowanie
- Żeliwne płyty są ciężkie, co za tym idzie pewnie leżą na grillu. Możesz bez problemu obracać potrawy bez nie martwiąc się że tłuszcz gdzieś wypłynie. Użyj trochę oleju lub innego tłuszczu a będziesz mógł zapomnieć o przywieraniu. W dodatku pokryte są emalią porcelanową lub spiekiem ceramicznym co sprawia że po zakonserwowaniu nie korodują. Szczególnie polecamy ten rodzaj zamiennika tacek aluminiowych. Gdy używasz płyt żeliwnych, nie musisz się przejmować temperaturą na grillu, jak w przypadku mat teflonowych.
- Stal nierdzewna z której są wykonane brytfanny oraz inne akcesoria marki Broil King są bezpieczne dla użytkownika, łatwe w utrzymaniu czystości, gdyż możesz je myć w zmywarce. Po latach użytkowania poza zmianą odcienia, czy kilku rysach dalej będą idealnie spełniały swoje zadanie. Możliwość wielokrotnego użytku to niewątpliwie przewaga nad tackami z aluminium.
- Drewniane deski będą IDEALNE do przygotowania delikatnych ryb lub żeberek metodą Low and Slow. Godzinę przed grillowaniem, namocz deskę w wodzie i pozwól jej dobrze nasiąknąć. Rozpal grill na niską temperaturę, włóż deskę, połóż na nią rybę lub inne mięso, i metodą pośrednią grilluj do uzyskania pożądanego efektu. Dużą zaletą jest to że możesz podać gościom potrawę prosto z deski. Dzięki nim uzyskasz delikatny posmak dymu, który odmieni Twoją potrawę.
Warto się zastanowić, opisane wyżej zamienniki nie tylko będą zdrowsze dla użytkownika, ale też wpłyną pozytywnie na funkcjonalność Twojego grilla. Płyty żeliwne, czy brytwanny aluminiowe co prawda będą droższe, ale odwdzięczą się długowiecznością.