Termometry - Co warto wiedzieć?
Termometry - Co warto wiedzieć?
Niewielu z Nas potrafi przygotować wszystkie potrawy na wyczucie. Większość z nas posiłkuje się sprawdzonymi przepisami z listą składników, gramaturą, a także całym szeregiem urządzeń, które ułatwiają nam pracę w kuchni. Jednym z nich jest oczywiście Termometr do precyzyjnego określenia temperatury w środku potrawy, cieczy lub wnętrza piekarnika a nawet grilla. Termometry można podzielić na kilka rodzajów m.in. elektroniczne i analogowe szpikulce, elektroniczne z sondą, a także pirometry.Bez wątpienia ofertę najbardziej zaawansowanych smart termometrów znajdziemy w marce Grilleye, oraz MEATER.
Krwisty, średnio lub dobrze wysmażony? Mowa oczywiście o stekach. Każdy z nas ma własne upodobania, które powinny zostać wzięte pod uwagę podczas grillowania. Sprawdzenie czy wnętrze steku jest jeszcze krwiste czy już wysmażone, jest możliwe nie tylko poprzez nacięcie mięsa. Z pomocą przychodzą termometry które precyzyjnie wskażą temperaturę wewnątrz steku. Warto pamiętać by wybrać najgrubsze miejsce, ponieważ jest najbardziej miarodajne. Dzięki temu zarówno początkujący entuzjasta, jak i profesjonalny grillmaster może zaserwować swoim gościom mięso o odpowiednim stopniu wysmażenia.
Termometry ze stałą iglicą w kształcie szpikulca dzielą się na elektroniczne oraz analogowe. Są to urządzenia dzięki którym istnieje niskie ryzyko poparzenia dzięki zwartej budowie. Zarówno jedne jak i drugie doskonale sprawdzą się w kuchni, mają jednak kilka różnic które warto wziąć pod uwagę podczas dokonywana zakupów.
Termometr elektroniczny będzie idealny do błyskawicznego pomiaru temperatury grillowanego mięsa w kilka sekund. Sonda ze stali szlachetnej oraz podświetlany ekran z natychmiastowym odczytem temperatury zagwarantują, że w każdej chwili precyzyjnie określisz stopień wypieczenia mięsa. Wszystko czego potrzebuje ogrodowy kucharz, kompaktowy i niezawodny. Sonda zapewnia błyskawiczny odczyt temperatury w zakresie -50°C do 300°C.
Zestaw mini termometrów pozwoli Ci dokładnie określić poziom wypieczenia mięsa. W zestawie znajdują się dwa termometry w czerwonej obudowie dostosowane do drobiu oraz dwa czarne skalibrowane do wieprzowiny i wołowiny. Jest to najprostszy sposób na idealne mięso, gdyż nie trzeba pamiętać dokładnych temperatur.
Termometry z sondą
Bardzo wygodne rozwiązanie, dzięki któremu masz możliwość obserwacji w czasie rzeczywistym, jaka temperatura jest na końcu sondy która połączona jest ze sterownikiem przez długi przewód odporny na wysoką temperaturę. w przypadku grillowania metodą pośrednią, lub bezpośrednią dzięki blaszce która jest w zestawie możesz też precyzyjnie określić temperaturę rusztu na wybranym przez siebie obszarze. Na wbudowanym wyświetlaczu możesz ustawić temperaturę docelową dla różnych rodzajów mięs dodatkowo termometr posiada minutnik. Sonda zapewnia błyskawiczny odczyt temperatury w zakresie -50°C do 300°C. Odradzamy mycie sond wodą ze względu na możliwe uszkodzenie przewodu. Są odporne na bardzo wysokie temperatury, ale niestety nie są wodoodporne.
GrillEye MAX to wybór nie tylko dla profesjonalistów
Marka GrillEye pnie się po szczedblach rozwoju, zdobywa kolejne tytuły za design i funkcjonalność. Inteligentny termometr GrillEye Max z wbudowanym Wi-Fi pozwala na precyzyjny pomiar temperatury podczas grillowania, czy też wędzenia. Urządzenie obsługuje się za pomocą bezpłatnej aplikacji a dodatkowo, posiada wyraźny wyświetlacz na którym znajdziesz najważniejsze informacje. Termometr GrillEye MAX to jedyne takie urządzenie na rynku, z którego mogą w pełni korzystać osoby niedowidzące i niewidome.
Inteligentny i bezprzewodowy termometr GrillEye Max jest jednym z najdokładniejszych urządzeń na świecie. Potwierdzają to badania oraz certyfikat wydany przez NIST (National Institute of Standards and Technology of USA). Kwalifikuje to GrillEye Max'a do profesjonalnych termometrów klasy LAB.
Do termometru można dokupić akcesoria takie jak wodoodporna obudowa, która pozwala korzystać z urządzenia w każdych warunkach pogodowych, czy też dodatkowe sondy.
Meater i Meater+ - Bezprzewodowe i inteligentne
Nowoczesny termometr bezprzewodowy do pomiaru temperatury pieczonych mięs oraz ich otoczenia. Dzięki zastosowaniu technologii bezprzewodowej zapomnij o plączących się kablach. Pełna kontrola potraw na Twoim smartphonie, dzięki inteligentnej i darmowej aplikacji na systemy IOS oraz Android - oczywiście w języku Polskim. Temperatura wskazywana jest w czasie rzeczywistym, dzięki czemu aplikacja pomoże Ci wybrać stopień wypieczenia oraz potrzebny czas dla każdego rodzaju mięsa. Termometr można myć pod bieżącą wodą, dzięki czemu jest łatwy w czyszczeniu. W zestawie znajdziesz termometr i ładowarkę - będącą jednocześnie eleganckim drewnianym etui.
Szczególnie polecamy tą pozycję w przypadku kiedy używasz rożna na swoim grillu.