Czy rodzaj pelletu ma znaczenie?
Czy rodzaj pelletu ma znaczenie?
Stałeś się szczęśliwym posiadaczem grilla Crown Pellet 400, Crown Pellet 500, Regal Pellet 400 lub Regal Pellet 500?
Przed Tobą mnóstwo smakowitych przygód! By były naprawdę udane niewątpliwym "must have" będzie dobrej jakości pellet. Pellety marki Broil King są w 100% naturalne. Są to mieszanki z różnego rodzaju drzew owocowych, orzechowych i liściastych lub sprasowane drewno jednego gatunku (np. orzech). Zamknięte w 9-kilogramowych opakowaniach wystarczą na wiele godzin podwędzania, grillowania, pieczenia oraz low&slow.
zależności od rodzaju potrawy jaka ma w danym dniu trafić na ruszt możesz wybierać spośród wielu "smaków" i aromatów pelletu.
Pellet jadłoszyn
Pellet jadłoszyn jest mieszanką drewna jadłoszynu i dębu. Nada pikantności i mocnego dymnego aromatu potrawom na ruszcie. Będzie wspaniale podkreślał smak potraw z wołowiny, baraniny i jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny i ciemnego drobiu (np. kaczka)
Pellet orzech amerykański
Pellet orzech amerykański to pellet jednorodny, 100% orzecha amerykańskiego. Idealnie podwędzi wieprzowinę, wołowinę, drób i mocniejsze w smaku warzywa (jak choćby papryka czy cebula). Niezastąpiony, gdy chcemy podrasować potrawy z neutralnych z natury warzyw i owoców jak dynia lub jabłka.
Pellet jabłoń
Pellet jabłoń to mix drewna jabłoni i dębu. Ma delikatniejszy aromat i jest uniwersalny i bezpieczny - nie przytłoczy smaku grillowanych rarytasów. Doda smaku rybom, warzywom i wieprzowinie ale też pizzy i innym wypiekom.
Pellet Smoke Master's
Pellet Smoke Master's Blend da dużo gęstego, aromatycznego dymu. Ta mieszanka orzecha amerykańskiego, klonu i wiśni oprócz aromatu nada Twoim potrawom także piękny kolor. Polecana do low&slow
Griller's Select Blend
Griller's Select Blend to mieszanka klonu, dębu i wiśni. Będzie dymił nieco mniej niż Pellet Smoke Master's Blend ale dzięki dużej zawartości drewna klonu da mnóstwo aromatu. Jest to bardzo uniwersalna mieszanka, pokreśli smak każdej potrawy.
Oprócz oczywistego zastosowania pelletu jako paliwa do grilli na pellet możemy tych aromatycznych granulek używać do aromatyzowania potraw na grillach gazowych i węglowych. W tym celu zaopatrzyć należy się w skrzynkę wędzarniczą. Broil King ma ich kilka w swojej ofercie. Żeliwna skrzynka do wędzenia - długo podtrzyma ciepło Skrzynka do podwędzania stalowa dwukomorowa - polecana do dużych grilli Skrzynka wędzarnicza na pellet - szczególnie do pelletu i małych grilli Stalowa skrzynka do podwędzania - bardzo uniwersalna, w większości grilli mieści się pod rusztem, ma pokrywę na zawiasie i można ją zdjąć przy użyciu uniwersalnego uchwytu Z powodzeniem do każdej z nich zamiast zrębków wędzarniczych możemy włożyć pellet (pamiętając, że pelletu wcześniej nie namaczamy!). Pellet będzie dymił mocniej niż zrębki więc można go dozować nieco oszczędniej. Niezależnie od tego, czy pellet jest głównym "paliwem' Twojego grilla czy używasz go tylko do podwędzania pamiętaj by wybierać pellet dobrej jakości dedykowany do grilli pelletowych.