Świąteczne przysmaki i inspiracje na prezent
Świąteczne przysmaki i inspiracje na prezent
Nadchodzi grudzień! A więc czas prezentów, choinki, światełek, Mikołaja, kolęd, śniegu i co najważniejsze - dobrego jedzenia. Ale czekaj, co jeśli po prostu nie jesteś chętny na kolejną wigilijną kolację w tym samym wydaniu? Chciałbyś coś zmienić w tym roku? My w Grillspot kochamy tradycyjną wigilię, ale jest coś, co kochamy jeszcze bardziej - grillowanie (któż by się domyślił). Jeśli tak jak my chcesz spróbować coś nowego w ten wyjątkowy czas roku, polecamy zorganizowanie BBQ. Jednak jeśli nie możesz pozwolić sobie na pominięcie klasycznego karpia, zawsze możesz zorganizować grilla w grudniu, niekoniecznie 24 i uzyskaj co najlepsze z obu tych światów.
Podoba Ci się taki pomysł? Prawdopodobnie teraz myślisz o możliwych potrawach i smacznych dodatkach, które możesz przyrządzić na swoim grillu. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji na świąteczne grillowanie.
Przykładowe dania
- Łosoś w glazurze z brązowego cukru i musztardy. Zawartość zdrowych tłuszczy w łososiu sprawia, że jest to idealny zamiennik tradycyjnego karpia.
Dzięki użyciu deski do pieczenia oraz termometru nasz łosoś nie przyklei się do rusztu a ryba zostanie upieczona do idealnej temperatury.
Przygotuj grill do pośredniego grillowania w temperaturze około (190-220°C). Na rozgrzanej patelni połącz ze sobą masło, miód i cukier a następnie podgrzewaj na palniku bocznym do rozpuszczenia. Zdejmij z palnika patelnię albo wyłącz palnik i dodaj musztardę, sos sojowy, olej i imbir. Tak przygotowaną glazurę pozostaw do ostygnięcia.
Umieść łososia na namoczonej desce do pieczenia, skrop go delikatnie cytryną i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Tak przygotowaną rybę umieść wraz z deską w grillu i grilluj przez około 25-30min, lub do uzyskania 65°C wewnątrz ryby, w tym celu przydatny będzie termometr Broil King. Następnie przełóż łososia na deskę do krojenia i podziel go na kawałki wedle uznania, z zaznaczeniem by nie rozcinać skóry. Następnie przełóż kawałki prosto na talerz, zjeść od razu po grillowaniu z ulubionymi dodatkami. - Dorada pieczona w soli. Taki sposób przygotowania ryby zaskoczy Twoich bliskich. Potrzebujemy do tego jednej dorady, sporą ilość soli (zalecamy też dodać soli wędzonej), jajka, skórkę z cytryny, cytrynę, czosnek w ząbkach i świeży koperek.
By przygotować skorupę solną, wymieszaj sól z jajkiem i skórką z cytryny, dodaj tyle wody aby powstało coś na wzór konsystencji mokrego piasku. Następnie umyj i dokładnie osusz doradę, do jej wnętrza włóż ząbki czosnku, koperek oraz cienko pokrojoną cytrynę. Tak przygotowaną rybę szczelnie obłóż solą na wąskiej stalowej płycie do grillowania. W ten sposób przygotowaną doradę należy piec przez około 35 minut w temperaturze 200stopni. Należy następni rozbić skorupkę solną i delikatnie przełożyć wybraną ilość ryby na talerze. Smacznego! - Pyszny bochenek chleba, który upieczemy w brytfannie żeliwnej Broil King. Wystarczą odpowiednie składniki, grill, bryftanna i oczywiście papier do grillowania. Te składniki to 2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka miodu, 1 łyżka stołowa suchych drożdży 2 ¾ szklanki mąki chlebowej, 1 ¼ szklanki mąki pszennej, 1 ¼ łyżeczki soli.
W dużej misce łączymy ciepłą wodę z miodem, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie odmierzamy pozostałe składniki. Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy do całkowitego połączenia. Przykrywamy miskę i odkładamy ją do lodówki na 2-4h. Ciasto będzie gotowe do formowania, jeśli lekko urośnie i będzie miało widoczne bąbelki na powierzchni.
Wyjmujemy miskę z lodówki a blat posypujemy mąką. Wycinamy nasz papier tak by pokrył całą bryfannę. Ciasto wyjmujemy na posypany blat, wyrabiamy je i formujemy kulę, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto szybko straci kleistość i nabierze odpowiedniej konsystencji. Umieszczamy tak przygotowane ciasto w bryfannie uprzednio wyłożonej papierem. Pozwól ciastu odpocząć około 30 minut. Po tym czasie, przygotuj swój grill i rozgrzej go do temperatury 220°C. Umieść bryftannę z ciastem na grillu, przykryj ją i dopilnuj by żaden kawałek papieru nie wystawał poza obrys brytfanny. Piecz chleb przez 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywę brytfanny i dopiecz górę chleba by stała się brązowa. Gotowe! Twój pyszny chleb z grilla możesz już podać na świąteczny stół. - Świąteczne ciasteczka maślane w polewie miętowej. Kamień do pizzy można wykorzystać również do innych wypieków, tym razem zajmijmy się kruchymi ciasteczkami na nasz świąteczny stół. Potrzebujemy do wyrobienia ciasta 250g masła, 1 ¾ filiżanki mąki, ¼ filiżanki skrobi kukurydzianej i 1 łyżka ekstraktu waniliowego. Do przygotowania glazury potrzebujemy 2 filiżanki cukru pudru, 4 łyżki mleka, ¼ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej. Umieszczamy miękkie masło w misce do mieszania, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy aż zrobi się puszyste, następnie dodajemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wyciągamy ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniatamy je w kulę. Rozwałkuj dobrze ciasto do grubości około 1,5cm. Wytnij swoje ulubione kształty i umieść je na papierze rzeźniczym Broil King. Tak przygotowane ciastka umieść w lodówce na około jedną godzinę. Rozgrzej swój grill do temperatury około 180°C wraz z kamieniem do pizzy. Ciastka na papierze umieść na kamieniu i piecz około 12-14 minut do momentu, gdy zaczną się rumienić na brzegach.
Aby przygotować polewę, połącz w misce cukier puder, mleko i ekstrakt z mięty pieprzowej. Powinna uzyskać gęstą ale płynną konsystencję. Polukruj swoje ciasteczka, zanurz wierzch ciasteczka w polewie i pozwól aby nadmiar lukru ściekł z powrotem do miski. Szybko odwróć ciasteczko prawą stroną do góry, pozwól by polewa ostygła 15-30 minut przed podaniem.
Jak widzisz święta to również czas grillowania, sprawdzanie swoich umiejętności kulinarnych oraz zaskakujące smaki z grilla. Każdy z przepisów jest też inspiracją do prezentu pod choinkę dla grillomaniaka. Nie wiesz co kupić na prezent do grilla? Poniżej jeszcze kilka przykładów.
- Zestaw akcesoriów,
- Wieszak na podudzia,
- Płyta żeliwna na kuchenkę boczną,
- Rękawice ochronne,
- Wok żeliwny,
- Mata pod grilla.