Żeliwo i jego właściwości
Żeliwo i jego właściwości
Żeliwo
Stal połączona z węglem o zaskakujących właściwościach. Odpowiednio zakonserwowane żeliwo nie absorbuje mocno zapachów, nie pochłania wilgoci, nie tworzą się na nim różnego rodzaju przebarwienia czy też plamy. Bardzo odporne na wyszczerbienia i zarysowania. Żeliwne naczynia takie jak płyty, patelnie, garnki czy brytfanny to często zakup na wiele lat, nie na chwilę. Takie naczynia nadają się do każdego źródła ciepła od płyt indukcyjnych, płyt elektrycznych, palników gazowych jak i również do gotowania nad otwartym ogniem czy rozżarzonym węglu. Nie nadaje się jednak do użytkowania z kuchnią mikrofalową. Natomiast nadaje się do przygotowania prawie każdego rodzaju jedzenia - od słodkiego chleba kukurydzianego do soczystego steku. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z takimi naczyniami oto co musisz wiedzieć.
Pamiętasz sezonowanie rusztu? To samo musimy zrobić z naszymi żeliwnymi naczyniami i należy proces powtarzać regularnie, zapobiegnie to przywieraniu potraw i zabezpieczy powierzchnię przed korozją. Zanim zaczniesz grillować, rozprowadź na żeliwie olej rzepakowy, kokosowy lub lniany, Im bardziej tłusty, tym lepiej. Wypiekaj tak przygotowane naczynie w grillu w temperaturze 350 stopni przez około godzinę, następnie wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć. Zaleca się powtórzyć proces do trzech razy.
Żeliwne płyty czy też brytfanny
To one otwierają świat możliwości. Robisz śniadanie? Wyjmij ruszt i użyj płyty by po chwili zajadać się chrupiącym bekonem i pysznymi jajkami sadzonymi prosto z grilla. Miłośnicy mięsa ucieszą się z tego rodzaju akcesoriów. Jest to wręcz dobrodziejstwo dla mięsa, równomierny rozkład temperatury, brak przywieralności i idealne przypieczenie to coś co doceni każdy miłośnik dobrych wyrobów mięsnych. Smażenie steków na płycie pozwala na bezbłędne ich przygotowanie w ich własnych sokach z dodatkiem aromatycznych ziół i masła.
Masz ochotę na własny chleb? Nic bardziej prostego, użyj żeliwnej brytfanny Broil King by zamienić ją w mini piec do wypiekania chleba. Jej równomiernie nagrzane ścianki oraz pokrywa sprawią że chleb upiecze się równomiernie a skorupka będzie pyszna i chrupiąca.
Brytfanna zapewni nam idealną soczystość naszej ulubionej pieczeni i niezwykłą delikatność za sprawą powolnego wypiekania do idealnej temperatury.
Piec do pizzy od Broil King
Lubisz pizzę? Tu znów przychodzi żeliwo a właściwie piec do pizzy od Broil King, który zwiększy nam konwekcję w grillu i pozwoli idealnie upiec pizzę od góry, do tego nagrzany piec również zwiększy temperaturę przy wypiekaniu pizzy, a jak wiemy im wyższa temperatura w grillu tym smaczniejszą pizzą częstujemy gości.
Jak widać, ten materiał umożliwia nam prawie nieskończoną ilość opcji a wyżej wspomniane sposoby to zaledwie kropla w morzu możliwości. Jednak są rzeczy, których powinniśmy unikać w trakcie używania żeliwnych akcesoriów. Są to:
- Cienkie ryby, takie jak flądra, przywiera do powierzchni i łuszczy się po oderwaniu od niego. Jeżeli już koniecznie chcesz rybę przyrządzoną w ten sposób niech będzie to mięsny kawałek jak łosoś i przyrządź go skórą w dół, kluczowe jest w tym przypadku dobre wysezonowanie.
- Żeliwo potrafi wchłonąć zapach potrawy. Jeśli przyrządzisz tilapię, a następnie zrobisz smażone warzywa, nie dziw się, jeśli warzywa będą miały rybny smak. Umyj dobrze swoją patelnię, jeśli zamierzasz używać jej podczas przechodzenia od skrajnie mocnych aromatów do tych delikatnych i nie pasujących do siebie. Posiadanie dwóch patelni rozwiązuje ten problem.
- Kwaśne jedzenie. Jeśli Twoje żeliwo nie ma grubej warstwy tłuszczu, nie ryzykuj gotowania kwaśnych potraw. Kwasowość uszkadza żeliwo, usuwa konserwujący tłuszcz i może powodować metaliczny smak potraw. Trzymaj swoje żeliwo z dala od wszystkiego co oparte na pomidorach lub cytrusach, unikaj również octu i wina.
- Czysty blask. Istnieje mnóstwo sposobów na czyszczenie takich akcesoriów, ale zmywarka nie jest jednym z nich. Możesz użyć ciepłej wody i szczotki ale gruboziarnista sól i papierowy ręcznik również zrobią swoje. Pamiętaj: czyszczenie żeliwa na bieżąco sprawia, że jest łatwiejsze do utrzymania w czystości. Więc na co czekać? Teraz, gdy wiesz jak używać akcesoriów z tego niebanalnego materiału, zrób coś innego na obiad i grilluj dokładnie tak jak lubisz gotować w swojej kuchni bądź lepiej.