BHP w trakcie grillowania
BHP w trakcie grillowania
Bezpieczeństwo i higiena pracy przy naszym sprzęcie jest równie ważna bądź nawet ważniejsza aniżeli dobry smak potraw. By zapewnić sobie komfortowe i bezpieczne warunki pracy powinniśmy w pierwszej kolejności odpowiednio ochronić siebie przed gorącem wydobywającym się z grilla oraz tłuszczem za pomocą rękawic czy fartucha. Również ważnym aspektem jest to by dbać o nasz sprzęt czyli sprawdzać stan techniczny przewodów gazowych,czyścić go, konserwować oraz przechowywać w odpowiedni sposób.
Jednym z podstawowych działań mających na celu uchronić nas przed niebezpieczeństwem, w trakcie grillowania na grillu gazowym, jest kontrola szczelności naszej instalacji gazowej. Regularna kontrola tego aspektu grilla, zabezpieczy nas przed niekontrolowanym zapłonem gazu wydostającego się przez nieszczelność na którymś z łączeń bądź na przerwanym przewodzie gazowym.
Pomimo dokładnego sprawdzenia szczelności przez producenta, transport i przenoszenie grilla mogą mieć wpływ na poluzowanie się osprzętu, dlatego zalecamy sprawdzenie szczelności przed pierwszym uruchomieniem oraz po każdej wymianie butli. Wszystkie połączenia fabryczne zostały dokładnie sprawdzone pod względem szczelności, a palniki przetestowane pod względem właściwego płomienia. Niemniej jednak transport i przenoszenie mogą spowodować poluzowanie się osprzętu.
Sprawdzanie szczelności grilla:
- Do butli gazowej podłącz grill i upewnij się że wszystkie pokrętła są na pozycji “OFF”.
- Przygotuj specjalny preparat do sprawdzania szczelności lub rozmieszaj płyn do naczyń z wodą tak by powstała piana.
- Odkręć zawór butli z gazem.
- Nałóż powstałą pianę na połączenia gazowe, gdy któreś miejsce będzie nieszczelne zaobserwujesz wzmożone pienienie się.
- Po zaobserwowaniu nieszczelności zakręć butlę gazową i spróbuj dokręcić przewód w miejscu nieszczelności (dokręcamy w lewo).
- Sprawdzamy szczelność w tym miejscu ponownie, jeżeli problem nadal występuje zgłoś to swojemu sprzedawcy lub producentowi sprzętu.
- Jeżeli system jest szczelny, możemy przystąpić do grillowania.
Czy potrzebujesz rękawic do grilla? Tak! Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym grillmasterem krobiącym przyjęcie dla 50 osób, czy domowym kucharzem grillującym dla swojej rodziny w słoneczny weekend, rękawica ochronna jest niezbędnym elementem, który pomoże Ci bezpieczniej korzystać z grilla. Istnieją różnego rodzaju rękawice i w zależności od zastosowania, dobrze jest wiedzieć, jaki rodzaj będzie dla Ciebie najlepszy.
Rękawica silikonowa
Rękawica silikonowa, przydatny ochraniacz naszych dłoni. Jeśli zamierzasz bezpośrednio dotykać żywności podczas grillowania, rozważ syntetyczne lub silikonowe rękawice, które są znacznie łatwiejsze do czyszczenia w porównaniu do tkaniny i rękawic skórzanych.
Rękawice z tkaniny
Rękawice z tkaniny są zazwyczaj wykonane z tkaniny odpornej na wysokie temperatury, takiej jak aramid czy kevlar i są świetne do obsługi gorących garnków, patelni, grilli, rusztów, przyborów kuchennych, brykietów i węgla. Rękawice te nie są jednak przeznaczone do pracy z żywnością, ponieważ żywność, olej, tłuszcz itp. przykleiły by się do tkaniny. Są zręcznościowe i wygodne w noszeniu, można je prać w pralce. Należy jednak unikać używania rękawic z tkaniny, gdy są mokre, ponieważ woda powoduje szybkie przewodzenie ciepła, przez co izolacja cieplna staje się nieskuteczna. Należy podkreślić, że jeśli szukasz rękawic materiałowych, upewnij się, że są one wykonane z tkaniny odpornej na ciepło, ponieważ zwykłe rękawice materiałowe nie będą dobrze chronić rąk przed gorącem.
Skórzane rękawice
Skórzane rękawice dzięki swojej budowie i materiałowi zapewniają bardzo wysoką odporność na wysoką temperaturę, będą chronić przed wysoką temperaturą nawet przy konieczności dłuższego przytrzymania rozgrzanego przedmiotu kosztem zręczności i precyzji. Możemy za ich pomocą obsługiwać gorące garnki, patelnie, grille, ruszty, przybory kuchenne, gorące kłody, brykiety i węgiel. Rękawice te nie powinny być wykorzystywane do bezpośredniego dotykania żywności ponieważ tłuszcze mocno je plamią, a czyszczenie rękawic skórzanych jest znacznie trudniejsze. Podobnie jak silikonowe, zazwyczaj pasują luźno i są wygodne.
Fartuch
Fartuch, niezbędnik każdego kucharza. Jak wszyscy wiemy, grillowanie to jeden z najlepszych sposobów na gotowanie, świeże powietrze i ogień to podświadomie pierwotne rzeczy do których nas jako ludzi ciągnie, ale nie jest to do końca czysta praca. Jeśli nosiłeś jasną koszulę podczas grillowania, prawdopodobnie doświadczyłeś plam których już nie dało się usunąć. Dzięki fartuchowi nie będziesz miał już z tym problemu. Jednak nie wystarczy zwykły kuchenny fartuch, gdyż podczas grillowania jest o wiele więcej ryzyka na zabrudzenia czy poparzenia. Najlepiej wybrać fartuch z grubego materiału, dostatecznie ciężki by nie uciekał na bok i odporny na wysokie temperatury, zarówno bezpieczeństwo jak i ergonomia są ważne. Zwróć uwagę, czy fartuch który chcesz zakupić posiada kieszenie ułatwiające niekiedy szybką pracę przy grillu. Idealnym wyborem będzie fartuch od broil kinga łączący wszystkie te cechy i posiada również otwieracz, byś zawsze miał go pod ręką.